Broderie de Madeira, cea adevărată

broderie madeira

Broderia de Madeira este o poveste ciudată și frumoasă în același timp. După cum spuneam într-un articol anterior, postat pe vaella.ro, aceasta este una din activitățile de bază ale insulelor. A apărut din nevoia de a completa sau chiar a aduce venituri în arhipeleagul portughez. Acum, chiar dacă ața de cusut și de brodat Madeira este marcă înregistrată în Germania, adevărata broderie se produce tot în arhipeleag.

Pentru a înțelege de ce broderia de Madeira este ceva specific grupului de insule de lângă coasta Africii, ar trebui să ne întoarcem în timp. Cu vreo 200 de ani în urmă, aici a venit familia Phepls și s-a stabilit pe principala insulă din Madeira. Originară din Gloucestershire (Anglia) ea va juca unul dintre cele mai importante roluri din viața economică și socială.

Elizabeth Phelps a fost cea care în 1854 a pus bazele primei școli de broderie. Motivația era una economică în mod evident, dar și socială, familia Phelps fiind cea care a pus baza și sistemului educațional general din Madeira. Prin propria știință, Elizabeth Phelps a organizat cursuri pentru femeile care, astfel, puteau contribui la bunăstarea sau chiar întreținerea familiei.

La Funchal: centru cu ață pentru brodat și broderie de Madeira

Sistemul instituit în a doua jumătate a secolului XIX pentru producerea broderiei de Madeira s-a păstrat oarecum și în zilele noastre. Practic, există câteva firme care produc ață pentru broderie, dar care nu livrează numai în insule. Ața pentru broderie ajunge la muncitoarele care se află localizate în așezările din tot arhipeleagul Madeira.

broderie de madeira

Cusătoresele sunt supuse și ele unui proces de selecție și organizare/verificare a calității muncii. Materialele rezultate sunt colectate și apoi exportate. Cam acesta este în două cuvinte esența realizării unei broderii de Madeira. Seamănă întrucâtva cu sistemul de producție în lohn.

Marile magazine de broderie, chiar și ateliere dedicate special acestui tip de producție se află localizate în și în jurul centrulului administrativ al arhipeleagului. La Funchal sunt și cele mai solide afaceri cu broderii, dar și cele mai mari magazine. Din magazine puteți cumpăra broderie de Madeira făcută oarecum în serie. Meșteșugul autentic însă o să-l găsiți însă mai ales în locațiile cu specific turistic.

Și în Madeira veți găsi broderie sub formă de produs manual, care se vinde la buticuri de familie, la târguri și chiar vânzători ambulanți. Broderia de Madeira este una dintre cele mai solide percepții de brand economic. Deși în condițiile de globalizare economică actuală se poate face broderie de Madeira chiar stând acasă și locuind în altă parte. Important este însă ca manufacura să fie organizată și comercializată de o firmă care are dreptul să folosească acest nume.

Într-unul din articolele noastre viitoare, plecând de la broderia de Madeira originală, vom parcurge evoluția tehncii propriu zise a brodatului. O ocupație care, iată, este încă foarte bine apreciată în zilele noastre. Mai mult, o broderie de Madeira poate fi un cadou extrem de plăcut, estetic și foarte scump.