Masina de brodat, de la manual la computerizat

Sa definim masina de brodat ar fi desuet, probabilitatea sa existe cineva care nu stie ce este o broderie e totusi neinsemnata. broderie manualaLa fel de putin probabil este si ca o persoana care stie capacitatile unei masini de cusut sa nu intuiasca realizarea unei broderii. În zilele noastre, ale începutului de mileniu III, masina de brodat este ceva comun si aproape ca se confunda cu masina de cusut.

N-a fost însă întotdeauna asa. Pentru cititorii mai tineri, care doresc sa deprinda tainele broderiei, a folosirii unei masini de brodat, le-ar fi poate utilă o scurtă istorie. Doar pentru înțelegerea uriașului salt tehnologic din acest domeniu. Le recomandăm să citească și materialul despre adevărata broderie de Madeira.

Broderia mecanică

Spunem despre broderie că este mecanică doar pentru ușurința exprimării și ne referim exclusiv la broderia de dinaintea „erei” computerizate. De asemenea, excludem broderiile realizate manual, așa cum vedem în picturi de epocă și așa cum se practica broderia în evul mediu.

broderie manuala
broderii facute cu mana

În principiu, după apariția mașinii de cusut, realizarea unei broderii pe cale mecanică era de fapt rezultatul mișcării în zig-zag și rapide a acului. Desenul era imprimat pe o hârtie iar acul acoperea cu ață zonele de interes.

Aplicațiile cele mai comune realizate prin acest procedeu erau destinate activităților de croitorie. Se făceau butoniere, sigle, monograme. În general personalizări deosebit de atractive pentru hainele destinate industriei turismului si a modei unicatelor.

Operatorul urmărea această mișcare mecanică, liberă și acoperea cu ață de diferite culori creând astfel efecte deosebite. O broderie realizată în acest fel era totuși greoaie. O mică eroare și toată munca de până atunci trebuia reluată.

Broderii, computere si masina de brodat

Primele broderii „computerizate”, dacă le putem numi așa, au apărut cam pe la sfârșitul anilor 80. În principiu, acestea stocau desenele și motivele pe niște circuite oarecum precursoare ale memoriilor de astăzi. Vechile „eprom-uri”, un fel de memorie antică, au fost primele care stocau partea grafică a unei broderii.

masina de brodatDesenele inscrise in memoria mini-computerelor imprimau acelor de cusut miscarea pe doua axe. Erau anii romantici ai broderiei realizate prin computer. Avantul acestor prime broderii a fost posibil si datorită perioadei de avant economic din America lui Ronald Reagan. Printre primele firme care au contribuit la dezvoltarea si raspandirea broderiei computerizate este compania japoneză Melco. Poate părea paradoxal dar tot japonezii, mai târziu, vor domina acest sector.

În anii când în România primele procesoare abia apăreau, peste Ocean și în Japonia se făceau adevărate minuni. Broderia realizată cu ajutorul computerului a reușit să elimine marea piedică în răspândirea ei: prețul! O broderie făcută la o masina de cusut, devenita masina de brodat, era ieftină și se putea realiza într-o multime de modele.

Paradoxal sau nu, astăzi tot japonezii domină sectorul. Probabil că o masina de brodat de la Brother este ceva obisnuit in casa unei pasionate de broderie. Sau un utilaj de baza pentru un atelier de coritorie. Va invitam sa alegeti un model de pe Vaella.ro