Masina de cusut, obiect al escrocheriilor…

masina de cusut singer

Masina de cusut a fost (și încă este) subiectul uneia dintre cele mai cunoscute escrocherii. Dacă vă amintiți anunțurile de mica publicitate cu vând/cumpăr masina de cusut Singer veti realiza și ce vechime are această înșelăciune. Aceste anunuti apar și reapar mereu. Căci este una dintre cele mai reușite metode de escrocat. Și încă nu s-a terminat, vorba românească „apa, aerul și fraierul nu se termină niciodată” fiind mereu actuală.

De ce iau mereu țeapă oamenii cu masina de cusut Singer, germana sau de colectie? Greu de spus, probabil la mijloc este doar dorinta fiecaruia de trage câte un tun, de a câștiga bani într-un mod ușor. Cât mai ușor, de fapt fără să faci nimic, să ai doar o sclipire de „geniu”. Caracteristică ce aparține însă (în majoritatea cazurilor) doar escrocilor.

> Cumpărați o masina de cusut in conditii sigure, piese si accesorii de la Vaella

Cumpăr masina de cusut Singer, ofer…

Titlul de mai sus este cel mai cunoscut anunț cu masina de cusut încă de la începutul anilor 90. Încă mai apare și prevesteste ca escrocheria revine mereu. Desi a fost destul de mediatizata, poanta aceasta reapare mereu, cu regularitate. Iar asta pentru că întotdeauna va fi cineva care nu stie de ea, întotdeauna se vor găsi fraieri care s-o muște!

Escrocheria cu masina de cusut Singer are la bază în principal două povești, ambele legate de acelasi subiect. Este vorba de asa-numitele averi ascunse ale evreilor din Germania nazistă. Escrocii au avut grijă să răspândească în prealabil zvonul că evreii și-au topit aurul și l-au ascuns în masini de cusut. Sau ca numerele conturilor lor bancare din Elvetia ar fi inscrise in anumite exemplare, masini de cusut care pot fi identificate doar printr-un algoritm al seriei de fabricatie. Sau că respectivul cont bancar rezultă doar din combinatia inscrisa pe două masini de cusut.

masina de cusut Singer
Masina de cusut Singer model 2017

Esential în escrocherie este ca e nevoie de o anumita masina de cusut, cu o anumită serie sau chiar o pereche de serii. Pentru care se oferă sume impresionate, chiar zeci de mii de euro, plătiți pe loc. Posesorul unui exemplar Singer este determinat, fără să-și dea seama, să caute și el masini de cusut. Pe care le gaseste, evident, intamplator și rapid în alte anunțuri de publicitate. Cei care le au (culmea, exact ce are nevoie cumparatorul nostru!) le vând la prețuri derizorii, de doar câteva sute, o mie și ceva de euro. Ei nu știu, nu cred în poveștile astea sau sunt bolnavi, bătrâni, etc., n-au ei vreme de afaceri…

Și, uite așa, posesorul nostru de masina de cusut Singer pe care visează să o vândă la sume colosale, ajunge să-și mai cumpere una. Dar când încearcă să dea de cel care oferea zeci de mii de euro nu-l mai găsește! Într-un târziu se va lămuri el că a luat țeapă…

Exemplare de de colectie, de fabricatie germană

O altă metodă, alt gen de anunț este acela al colecționarului care caută masini de colectie si de fabricatie germana. Doar că, respectivul, este interesat numai daca o masina de cusut este fabricata intr-un anumit an si care are certificat de autenticitate. De exemplu, din anul 1920. Dar cine mai are asa ceva, respectiv masina de cusut cu act de autenticitate?

Nicio problema nu poate sa ramana nerezolvata. Se găsesc masini de cusut cu seria respectivă, din anul respectiv sau numai acte care dovedesc autenticitatea. Ce nu se gaseste astazi de vanzare, o masina de cusut nu este nicio problema! Și posesorul uneia fără certificat de autenticitate va deveni la rândul lui un întreprinzător. Va căuta o masina de cusut care sa corespunda cerintelor colectionarului. Sau măcar un certificat de autenticitate pentru a lui. Și după ce va găsi, va constata că nu mai are cui să vândă, colecționarul nu mai răspunde la mesaje sau la telefon.

Verificare: masini de cusut țeapă!?

Cum spuneam mai sus, masina de cusut de colectie, de fabricatie germana, respectiv Singer, Kayser, Naumann, Durkop, Pfaff sau altele sunt obiectul escrocheriilor. Pentru a vă convinge căutați pe OLX sau alte site-uri de anunturi… Sunt nenumarate astfel de „oportunitati” cu masini de cusut.

Ori in condițiile în care înșelătoria a fost explicată de nenumărate ori, de ce mai funcționează!? Răspunsul este simplu: întotdeauna vor fi naivi! Întotdeauna vor fi oameni care n-au auzit încă de această escrocherie. De ce tocmai cu masina de cusut Singer? Probabil că datorită miturilor cu evrei explicate mai sus. S-ar putea însă ca și escrocilor să le fie lene să inventeze altceva, sau nu este practic. Dacă merge asta, de ce ar fi nevoie de alta!?…

> Cum alegeti o masina de cusut…