Masina de cusut si apartenența la un popor

masina de cusut

Cine a inventat masina de cusut este una din marile dileme ale tehnicii. Există câteva națiuni care-și revendică acest privilegiu, dar probabil că istoria nu ne va lămuri niciodată pe deplin. Dificultatea atribuirii titlului de țară (sau om) care a inventat masina de cusut are rațiuni pe deplin justificate. Una și probabil cea mai importantă ar fi aceea a înregistrării patentelor. Daca luăm de exemplu China, popor cu reale aptitudini tehnice, nu ne-am mira sa fie ei producatorii masinii de cusut. Doar ca din cauza dificultatilor lingvistice si a sistemului de organizare sociala, patentele au alt sens acolo.

La drept vorbind, dupa cat se foloseste masina de cusut in China n-ar fi surprinzator ca ei s-o fi inventat.

In Europa situația este de-a dreptul complicată în acest sens. Civilizația occidentală e de fapt cea care a făcut ordine în „scriptologia” mondială. Bevetele de invenții s-au înregistrat pentru prima oară aici, în Europa de Vest. Iar brevetul este piatra de temelie a drepturilor comerciale de astăzi. Patentul unui produs sau al unei tehnologii dă putere economica. Inclusiv masina de cusut este trecută sub diverse forme în arhivele a ceea ce vor deveni ulterior oficii de inventii.

Daca luam de exemplu Anglia, primul care a elaborat design-ul masinii de cusut a fost Thomas Saint, iar asta se întâmpla în 1790.

Anglia si primul patent de masina de cusut

masina cusut Thomas Saint
Prototipul primei masini de cusut a lui Thomas Saint.

(foto preluată de pe Contrado Blog – despre istoria masinilor de cusut)

Cum de este trecut sub „tăcere” Thomas Saint ca inventator primordial pentru masina de cusut? Veți înțelege mai jos, desi nu este foarte greu de explicat. Englezul era un fel de tâmplar de meserie, mai degraba-si castiga traiul din confectionarea de dulapuri. Se cunosc puține lucruri despre el, iar insasi faptul ca a inventat o masina si nu i-a intuit viitorul spune multe. Saint era complet lipsit de simțul comercial. Judecand si dupa dificultatea de a se exprima nu putem opina decat ca ar fi avut nevoie de un manager comercial.

Denumirea patentului lui Thomas Saint si care ar fi putut sa-i schimbe complet viata este una foarte alambicata. „O metodă completă de a face pantofi, cizme, dungi mănunchiuri și alte articole prin intemediul unor mașinării inventate de mine.” Cam așa este traducerea denumirii primului patent pentru o masina de cusut. Ințelegem foarte bine de ce Saint nu si-a valorificat inventia.

Masina de cusut a lui Thomas Saint era mai degrabă un instrument pentru cusut bucati din piele. Pare a avea destinatia mai principala pentru atelierele de marochinarie decat pentru cele textile, desi una nu o exclude pe cealalta. Cel puțin așa rezultă din descrierile tehnice și din presa vremii.

Si totusi, America este prima!

Asupra originii si popularitatii titlului de prima masina de cusut vom reveni in materialele acestui site. Caci merita. Desi este limpede ca ea a fost patentata pentru prima oara in anii revolutiei industriale, cu siguranta ca are origini mai vechi. Noi insa sa facem acum o observatie deosebit de interesanta.

În anul 1846, un american, Elias Howe, a inventat și el prima masina de cusut. Popularitatea lui Howe este insa imensa. Va asiguram ca de fapt Howe nu este deloc primul, nici macar in conformitate cu legile brevetelor. Si totusi, de ce Howe in sus si Howe in jos!? Inainte de a va da raspunsul sa redam un text dintr-o descriere promovata pe internet.

masina de cusut howe
Elias Howe, cel considerat a fi creat prima masina de cusut americana si poate prima adevarata

„Prima masina de cusut americana este cea mai mare inventie. Masina de cusut face si repară haine, coase pături. Ne-a făcut viața mai ușoară astfel încât să nu ne pierdem vremea. Iată de ce cred că masina de cusut americana este cea mai mare inventie facuta vreodata!”

Textul anterior apare intr-un material scolar din portalul unui liceu american si se refera exclusiv la prima masina de cusut. Felul in care elevul se exprima ne face sa intelegem de ce este nevoie de a avea constiinta de invingator. Este important, nu e neaparat un naționalism ieftin. Americanii cred însa ca ei au facut prima masina de cusut. (Nu nemții, austriecii, francezii, englezii sau chinezii!) Iar mai departe, ei vor sa fie primii in toate. Spiritul lor de competitie este fascinant.

Sa invatam asadar cum si cine a facut prima masina de cusut!

Și poate n-ar strica sa urmarim si un documentar despre intr-adevar una dintre cele mai mari inventii ale omenirii…