Oportunitati oferite de masina de cusut

muncitor masina de cusut

Să știi să lucrezi la masina de cusut este una din marile oportunitati ale unui român. Dar, parcă, mai mult ale unei românce, căci ele sunt mai tentate de a coase și de a confecționa haine. Pentru sine sau pentru familie. Lucrul cu această unealtă supertehnicizată poate fi un pașaport spre un loc de muncă mai bun, spre o situație materială mai bună. Sau spre o afacere de succes, dacă înțelegi capacitățile și rigorile impuse de o masina de cusut. Apoi, ca să te dezvolți, trebuie înțeleasă conectivitatea unui grup de masini de cusut. Mai bine zis relația acestora cu alte utilaje dintr-o fabrica sau atelier de confectii textile.

Felul în care te poți întreține sau lansa în business-ul cu textile depinde așadar de perspectiva pe care o ai. Dar, repetăm, în primul rând trebuie să știi ce vrei, ce posibilități și ce nevoi.

Vremea când lucrul la mașina de cusut părea a fi doar un loc de muncă mizer și fără niciun fel de perspectivă a cam trecut. Ne referim desigur la perioada de dinaintea integrării în UE, când România era una din țările preferate pentru producția în sistem de lohn. Așa se face că zeci de firme de confecții veneau aici și obțineau mână de lucru ieftină. Pe atunci era și multă și calificată…

Între timp, firmele care practicau lohn-nul acesta „sălbatic” s-au dus mai departe. În Ucraina, Belarus, China…

Locuri de muncă la masina de cusut

Oricine caută un loc de muncă a observat desigur ce mare e oferta pentru operatori la masina de cusut. Acum, dar până nu demult, lucrurile nu stăteau deloc așa. Suntem într-o perioadă în care producătorii de confecții au o ofertă semnificativă pentru cei ce stiu sa lucreze. Dacă am fi răutăcioși am spune că acum sunt căutați cu disperare cei care cunosc această meserie.

la masina de cusut Brother
Printul Charles la o masina de cusut Brother

Pe undeva este o răzbunare. În trecut, femeile care și-au pierdut locurile de muncă din fabricile de confecții lucrau într-un sistem lohn foarte agresiv. Adică salarii mici și, în general, muncă epuizantă la masina de cusut industrială. Integrarea in UE le-a dat posibilitatea să plece foarte usor „afară”, determinând astfel si cresterea salariilor aici.

Acum este suficient să dați o căutare pe Google si veti obtine suficiente rezultate. Sau pe site-urile de mica si mare publicitate exista deja categorii speciale de locuri de muncă la masina de cusut, atât în țară cât și în străinătate.

Dacă sunteți un mecanic sau furnizor de piese de schimb, la fel, veți găsi oportunități numeroase și variate.

Cariere în mari firme de confecții textile

Cine stăpânește nu neapărat lucrul la masina de cusut, ci mai ales capacitatile ei de a se integra cu alte utilaje, cu interconexiunea dintre diverse sectoare de producție, poate face carieră la o mare firmă. Mari branduri de modă sau confecții s-au instalat deja în România. Puteți să vă angajați la Moncler, de exemplu, brand de lux din Italia care s-a și instalat la noi în țară.

Angajarea la marile branduri nu este însă o chestiune care se oferă cu frecvență zilnică. Trebuie însă să fiți pe fază și să pândiți momentul. Să vă plasați CV-urile, eventual mostre de design si planuri de afaceri bazate pe masina de cusut. Vor veni si oportunitatile…

Mai sunt și alte branduri care au investit în producția de confecții prin firme partenere sau forță de muncă direct în România. Asemeni investițiilor făcute de Moncler aici, mai sunt și alte companii renumite de modă și producție de haine. Louis Vuitton, Benetton sau Calzedonia… nu mai este un secret că au fabrici în România.

Așadar, masina de cusut, oprotunități și posibilități nenumărate. Învățați s-o folosiți. Cumpărați una de la Vaella!